Hätäsuihku on työpaikan tärkeä ensiapuväline, jolla kemikaaliroiskeille, palolle tai pienpartikkeleille altistunut potilas saa välitöntä ensiapua vartalo- tai silmävammaansa. Viallinen tai huono hätä- tai silmäsuihku ei auta riittävästi ja pahimmillaan pahentaa vammoja. Yleisiä puutteita ovat liian suuri tai liian pieni virtausnopeus, jolloin kova veden paine voi aiheuttaa vammoja silmään. Liian heikko virtaus ei taasen riittävästi huuhtele vartaloa ja silmiä. Hätäsuihkun alla voi joutua viettämään 15min , liian kylmä vesi aiheuttaa hypotermiaa ja kuuma vesi jopa palovammoja tai edesauttaa kemikaalien tuottamia vammoja.
Hätäsuihkuesitteemme
Hätäsuihkujen määräykset:
Valtioneuvoston asetus vaarallisten kemikaalien teollisen käsittelyn ja varastoinnin turvallisuusvaatimuksista (856/2012):
79§ Kohteissa, joissa on terveysvaaraa aiheuttavien kemikaaliroiskeiden vaara, on oltava hätäsuihku ja silmähuuhtelulaite helposti luokse päästävässä paikassa.
TUKES Vaarallisten kemikaalien käsittely ja varastointi (2021):
Hätäsuihkuja ja silmänhuuhtelulaitteita sijoitetaan kohteisiin, joissa on kemikaaliroiskeiden vaara. Tällaisia ovat tyypillisesti kemikaalien täyttö- ja tyhjennyspaikat ja näytteenottopisteet. Hätäsuihkut sijoitetaan helposti luokse päästäviin paikkoihin. Hätäsuihkut ja silmänhuuhtelupaikat merkitään hyvin ja niiden edustat pidetään vapaana. Tarvittaessa hätäsuihkun käyttämisestä välittyy tieto automaattisesti ohjaamoon. Tarkempia ohjeita hätätilanteisiin tarkoitetuista suihkuista on esitetty standardissa SFS-EN 15154.
Sijoittaminen:
Hätä- ja silmäsuihkut ovat osana työpaikan riskianalyysiä ja käyttöpaikat tulee suunnitella todellisen työskentelyalueen ja helpon löytämisen mahdollistamiseksi. Hätäsuihkujen standardeissa EN 15154:5 suosittaa , että suihkuihin on päästävä 10 sekunnissa (20m), ilman portaita, ramppeja tai mitään esteitä. Ensimmäiset sekunnit onnettomuuden jälkeen ovat tärkeimmät ja sinun tulisi löytää pahimmillaan sokkona ja kovissa kivuissa suihkun luokse. Sijoita siis hätäsuihku esteettömästi lähelle käyttöpaikkaa näkyvään paikkaan ja osana perehdytystä perehtykää suihkuun ja sen käyttöön.
Virtausmäärä ja EN-15154:
Eurooppalainen standardi EN 15154 jakautuu kuuteen osaan:
- Osa 1 "Vartalosuihkut vesiyhteydellä laboratorioihin"
- Osa 2 "Silmäsuhkut vesiyhteydellä"
- Osa 3 "Vartalosuihkut ilman vesiyhteyttä"
- Osa 4 "Silmäsuihkut ilman vesiyhteyttä#
- Osa 5 "Vartalosuihkut vesiyhteydellä muihin kuin laboratorioihin"
- Osa 6 "Usean suuttimen vartalosuihkut
EN 15154:1 määrittää hätäsuihkun minimivirtausmääräksi 60 l/min, ellei muuta lainsäädäntöä. EN 15154:5 puolestaan jakaa suihkut kolmeen luokkaan:
Luokka |
Virtausnopeus |
I |
30 - 60 l/min |
II |
60-100 l/min |
III |
> 100 l/min |
Kansallisten riskienanalyysiohjeiden mukaan määritetään, minkä luokan suihkua tulee käyttää. Eli homma pyörähtääkin niin, että yrityksen tulee tuntea aineet, toimintaympäristö ja varautua riskeihin suihkunkin osalta pohtien. Käyttöturvatiedotteet antavat tärkeitä ensiapuohjeita käytettävien kemikaalien suhteen.
Silmäsuihkuilla virtaus vähintään 6 l/min.
Veden lämpötila:
EN-15154 antaa suosituksen, jossa hätä- ja silmäsuihkujen vedenlämpötilan tulisi olla 15 °C ja 37 °C väillä. Ideaalitilassa 20 °C ja 25 °C väillä. Näin vältetään hypotermia, mutta myös esimerkiksi Legionella bakteerin muodostuminen.
Asennus:
Hätäsuihkun suihkupäänkorkeus lattiatasosta on 2200 mm (+/-100 mm). Suihkun alta tulee olla 400 mm säteellä esteetöntä tilaa. Aktivointikahvan korkeus maksimissaan 1750 mm lattiatasosta. Silmäsuihku 1000 mm (+/- 200 mm) lattiatasosta ja vesipilarin korkeus 100-300 mm.
Tarkistus ja testaus:
EN 15154 edellyttää kuukausittaista dokumentoitua tarkastusta, ellei muuta ole säädetty. Lisäksi viitataan valmistajan käyttöohjeisiin- Amerikkalainen ANSI 358.1 säätää puolestaan myös viikoittaisen toiminallisen testin.
Tutkimani perusteella paras ja kaikki määräykset täytettävä testausprosessi on viikoittainen suihkun aktivointi ja toiminnan testaus, jonka lisäksi kuukausittain suoritetaan laajempi standardinmukainen tarkastus ja vuosittain kattava vuosihuolto käyttöohjeen mukaisesti. Milloin teillä viimeksi suihku aktivointiin? Suihkun kunto kannattaa tarkastaa säännöllisesti, ettei ruskea vesi tai vaarallinen virtaus yllätä vasta hätätilanteessa.
B-Safety - suihkumme:
B-Safetyn juuret ovat 1940-luvun lopun Saksassa ja se on jatkuvasti kehittänyt eurooppalaisia hätäsuihkuja. B-Safety on osa Breuell & Hilgenfeldt Groupia, jonka liikevaihto on noin 40 miljoonaa euroa ja työllistää noin 100 ihmistä Hampurin alueella.
Tarjoamme laajan valikoiman hätä- ja silmäsuihkuja teollisuuteen, laboratorioihin ja julkisrakennuksiin. Muokattavilla V-malleilla saamme räätälöityä juuri teidän kohteeseenne sopivat suihkut seinään tai kattoon asennettavaksi.
Laadukkaat suihkut täyttävät sekä Eurooppalaiset, kuin amerikkalaisetkin standardit ja huomionarvoista ovat myös G-kierteet, jotka amerikkalaisissa suihkuissa ovat NPT-kierteitä. Suihkujen suunnittelussa on kuunneltu asiakkaita ja esimerkiksi kaikissa yhdistelmäsuihkuissa mukana tulee opasteet asianmukaista merkintää varten. Jokaisella suihkulla on myös kattava ja yksityiskohtainen datalehti. Laadukas vara-osavalikoima takaa suihkun käytettävyyden vuosiksi. Suihkuilla on vuoden takuu
Lisävarusteilla varustamme suihkuja hälytyslaitteilla ja termostaattisekoittimilla. Lisäksi saadaan kattavasti erilaisia aktivointimenetelmiä ja suojia.
Suihkuvalikoima kattaa seinä-, katto ja lattia-asennettavat hätä- ja silmäsuihkut. Lisäksi on pakkassuojattuja itsestääntyhjentyviä malleja. Autamme teitä löytämään juuri teille parhaat suihkut. Vahva yhteistyömme takaa teille parhaat hinnat ja nopean toimituksen Saksasta. Kaikki B-safetyn suihkut on suunniteltu kestämään maksimissaan 10 bar paine, joka ei tosin ole se suositeltu käyttöpaine.
Hätäsuihkuasioissa teitä palvelee Eemi Karhu eemi.karhu(at)knorring.fi, 040 702 7050